dimecres, 5 de març del 2014

Dibuixos i defensa del nom de l'article del currículum

Per una banda, el Martí ens va tornar els dibuixos de la nostra aula somiada, on em vaig donar compte de que quan vaig dibuixar-la vaig enfocar-me molt a les aules de primària actuals. Realment l'estructura que m'agradaria que tingués la meva aula seria que les taules estiguessin en forma d'"U", amb dibuixos fets pels infants penjats per tota la classe juntament amb imatges dels interessos dels infants (no imatges que nosaltres creiem que als infants d'aquella edat els hi agradaran, si no imatges sobre els interessos reals del infants que tens en aquella classe) i amb molts materials didàctics.
I una altre cosa que em va impactar al parlar a la classe i debatre sobre la taula del professor/a sobre si cal o no aquesta taula, i personalment he arribat a la conclusió de que pot haver-hi una taula per al professorat a l'aula, però només per a deixar les coses o per estones molt puntuals, però realment segons el que jo crec no ens fa falta aquesta taula, ja que sempre estaràs dret ajudant, dinamitzant i  interactuant amb els infants.

I per l'altre banda, vam tenir que defensar el perquè li vam posar el títol de "La enseñanza: una obra artística en constante evolución" a l'artícle "La investigación del currículum y el arte del profesor" en grup. Nosaltres li vam posar aquest nom perquè, en primer lloc, creiem que el professor es com un artista que ha d'actualitzar-se continuament; en segon lloc, el professor ha d'adaptar-se a les condicions particular de cada alumne per obtenir el seu màxim rendiment; en tercer lloc, el professor ha de tindre un gran repertori de capacitats per a poder ensenyar de manera integral als infants i ha de tenir coneixements sobre totes les coses encara que sigui de manera bàsica; i en quart lloc, el currículum senyala les idees bàsiques que han d'assolir els infants com a mínim.

dilluns, 3 de març del 2014

Currículum i un nom per l'article

Al plantejar el tema del currículum a classe, gràcies a l'article de "La investigación del currículum y el arte del profesor", vam poder entendre l'acció del professor i la seva tasca a partir d'un exemple molt clar amb el teatre.

Jo ja havia tocat el tema del currículum al fer el cicle formatiu de grau superior d'Educació Infantil, però al contrari que a l'article que deia que el currículum s'anava modificant i millorant a partir de la pràctica i la innovació, i al cicle ens deien que havíem de seguir el currículum fil per randa encara que només fos una guia per saber per on anar a l'hora d'ensenyar uns continguts i arribar a uns objectius proposats, ja que en el currículum només et posa el contingut mínim que ha d'assolir els infants d'aquella edat i d'aquell curs.

Una altra de les idees plantejades a classe i amb la que estic totalment d'acord va ser que el currículum està estretament lligat amb el desenvolupament de la tasca del professor, tot i que sempre tindrem una llibertat limitada a l'hora de practicar i innovar dins del mateix currículum.

Però per una altra banda, no m'hi havia fixat en què és cert que tant els infants com els professors no ens adonem compte que la participació dels primers és essencial per a la millora de l'art de l'ensenyament en aquell professor/a.

Finalment, penso que el currículum l'hem de seguir, encara que no fil per randa però si arribant a assolir els coneixements mínims que aquest marca tot i així expandit els coneixements i compartint amb l'alumnat els teus coneixements enriquint i dinamitzant totes les classes on tots aprenguem una cosa nova cada dia, i ajudant-nos dia a dia per a millorar l'ensenyament i les classes realitzades per aquell professor/a.

Comentari dels rols i els vincles

En primer lloc, el que vam fer va ser comentar l'últim rol playing, que concretament era el del nostre grup, i vam poder veure com els vincles d'una i una altra professora afectava la cohesió i relació de la classe, entre iguals i professors/es.

Amb aquest petit exemple del rol, vam poder discutir una mica sobre la ràtio que tenim a cada classe, els vincles que creem amb els nostres infants i els de les altres classes, etc. En resum, aquesta classe i junt amb totes les reflexions que vam fer en comú, crec que m'ha servit de molt per a saber com seria la meva classe somiada, en com crec que hauria de ser un bon/a professor/a i quin tipus de vincle crear entre els infants i nosaltres.
 
Al parlar dels vincles que es creen entre els professors/es i els infants, me'n vaig recordar dels vincles que van crear els meus antics professors/es de primària amb mi, i realment he tingut vincles molt diferents entre si, alguns de molt bons i altres no tan bons. I els professors/es que si arribaven a crear aquells vincles tan bons i tan forts entre els alumnes, arribaven als objectius que es plantejaven.
 
I finalment, gràcies al dibuix que vam crear per a saber com seria la nostra aula somiada va fer que me n'adonés compte de com volia que depèn de com entre la llum natural organitzaria l'aula d'una manera o d'un altre, com estaria organitzada la llibreria, les taules, les fotografies i els murals, etc.